How Deep Do Fireplace and Chimney Footings Need to Be?

Footings for masonry fireplaces and chimneys must be at least 12 inches thick, extend 6 inches past the fireplace on every side, and sit below the frost line on undisturbed soil, or at least 12 inches deep where the ground does not freeze. This page explains each requirement, the 3-2-10 chimney height rule, and how factory-built fireplaces differ.

  • Footing thickness12 in minimumConcrete or solid masonry. IRC R1001.2.
  • Footing projection6 in beyond the fireplaceOn all sides. IRC R1001.2.
  • BearingBelow the frost depthOn undisturbed earth or engineered fill. Where no freezing, 12 in below finished grade.

What Does the IRC Require for Fireplace and Chimney Footings?

Masonry fireplace and chimney footings must be founded on undisturbed earth or engineered fill below the frost depth, and in areas that do not freeze, at least 12 inches below finished grade. IRC R1001.2 sets that rule, along with a 12-inch minimum thickness and a 6-inch projection.

The footing is a separate piece of the foundation. It carries the weight of the fireplace and chimney, which is large and concentrated. Look up your frost line depth for the number your jurisdiction sets.

How Thick and How Wide Must a Fireplace Footing Be?

A masonry fireplace footing must be at least 12 inches thick and must extend at least 6 inches beyond the face of the fireplace or foundation wall on all sides. IRC R1001.2 says it can be concrete or solid masonry.

A masonry fireplace and chimney breast supported by a concrete footing wider than the masonry.
Masonry fireplace footings have requirements for bearing depth, thickness and extension beyond the masonry. Use the adopted code and approved detail.
RequirementValueSection
Footing thickness12 in (305 mm) minimumR1001.2
Projection beyond fireplace or foundation wall6 in (152 mm) minimum, all sidesR1001.2
BearingNatural undisturbed earth or engineered fillR1001.2
DepthBelow frost depth; where no freezing, 12 in below finished gradeR1001.2

A fireplace 48 inches wide therefore needs a footing at least 60 inches wide on those dimensions, before you account for any larger size the soil load requires.

Must Fireplace Footings Go Below the Frost Line?

Yes. IRC R1001.2 requires fireplace footings to be founded below frost depth, and the frost depth is the one your jurisdiction lists in Table R301.2. Where the ground does not freeze, the footing goes at least 12 inches below finished grade.

A chimney that is not carried below the frost line can rise and settle on its own, apart from the house. That is why chimneys sometimes pull away from the wall.

What Is the 3-2-10 Rule for Chimneys?

The 3-2-10 rule says a chimney must extend at least 3 feet above the highest point where it passes through the roof, and at least 2 feet higher than any part of a building within 10 feet. IRC R1003.9 states it.

It governs the height of the chimney, not the depth of the footing. Both matter for a safe fireplace, and a designer checks them together.

Do Factory-Built Fireplaces Need the Same Footing?

Factory-built fireplaces follow their listing and the manufacturer’s installation instructions, not the masonry footing rules in R1001. The listing tells you what support the unit needs, which is often a framed platform or a slab.

A masonry chimney that serves a factory-built unit, or a masonry hearth beside it, still needs its own footing under the R1001.2 rules. Check the installation manual and your inspector.

Why Do Chimneys Pull Away From Houses?

Chimneys pull away from houses when the chimney footing and the house foundation move by different amounts. A chimney footing above the frost line rises and settles with the frost, while a deeper house foundation stays put, so a gap opens at the wall.

The remedy is a footing at the correct depth from the start. Frost heave explains the movement.

Questions People Ask

What is the minimum footing thickness for a masonry fireplace?

Twelve inches under IRC R1001.2. The footing must also extend at least 6 inches beyond the face of the fireplace or foundation wall on all sides.

Does a fireplace footing need to be below the frost line?

Yes. IRC R1001.2 says footings shall be founded on natural undisturbed earth or engineered fill below frost depth. In areas not subject to freezing, they go at least 12 inches below finished grade.

What is the 3-2-10 rule for chimneys?

A chimney must extend at least 3 feet above the highest point where it passes through the roof, and at least 2 feet higher than any part of a building within 10 feet. It is written in IRC R1003.9.

What Is Your Frost Line Depth?

Enter a ZIP code or city to see the depth your own building code sets.